Als je te veel hebt hou ik me aanbevolen
grts Dick
Nou Dick, eerlijk gezegd had ik het op jouw kippenlevertjes voorzien ! Ik ben namelijk een echte liefhebber van dit orgaanvlees en ik maak het graag klaar op de Indonesische manier.
Hierbij het recept:
1/4 kg lever, onverschillig van welke soort
3 eetlepels gesneden ui
1 teentje gesneden knoflook
1 theelepel sambal terasi (of 1 theelepel sambal oelek en 1/2 theelepel terasi)
1 theelepel laos
1 dl asemwater gemaakt van een stukje asem ter grootte van een walnoot
1 theelepel Javaanse suiker
1 spriet sereh
1 salamblaadje
1/8 blok santen
4 eetlepels olie
zout
Snijd de lever in blokjes van ongeveer 2 cm.
Bak ze in de olie lichtbruin.
Wrijf ondertussen uien, knoflook, sambal, laos, suiker en zout tesamen tot een brij.
Voeg als de lever een minuut of vijf, zes gebakken heeft de kruiden erbij en braad ze mee.
Doe er dan het asemwater bij, het blokje santen, de sereh en het salamblaadje.
Dat ziet er wel heel erg lekker uit. Het enige wat ik niet ken is asem. Wat is dat? En die salamblaadjes zijn dat kafir limoenblaadjes?
Grts Dick
Asem is de vrucht van de tamarindeboom en een (daun) salamblaadje lijkt op een laurierblaadje (cirusachtige smaak). Je kunt het blaadje op dezelfde manier gebruiken als een laurierblaadje. In de Indonesische keuken gebruiken ze ook djeroekpoeroetblaadjes (limoenblaadjes)
Ik heb ook nog een heel lekker Surnaams lever gerecht voor je:
500 g Kippenlever
1 Uien
3 Teen Knoflook (of naar behoefte)
1 Madame Jeanette Peper (pas op, deze peper is zeer pittig)
35 g Tomatenpuree
0.2 el Kristalsuiker
1 el Ketjap asin (zoute ketjap)
1 el Bladselderij
1 tl Gemalen Laos (toko)
1 tl Kentjoer (toko)
1 tl Gemberpoeder (toko)
5 maggiblokjes (ook naar smaak toevoegen)
Zet in 5 stappen deze heerlijke Surinaamse kippenlevers op tafel.
Kook de lever kort gaar, giet af en snijd de lever in kleine blokjes. Oelek (verpulver) ondertussen de knoflook en het pepertje.
Verwarm in een wok of hapjespan (anti-aanbak) een scheutje olie (arachide- of zonnebloemolie) en bak de leverblokjes hierin kort bruin.
Haal de lever uit de pan en voeg nu de ui, knoflook en peper toe. Bak kort aan en voeg dan de tomatenpuree, suiker en kruiden toe met de maggi-blokjes.
Verwarm het geheel op een zacht vuurtje en roer voortdurend door. Voeg een scheut zoute ketjap toe en roer opnieuw door.
Voeg vervolgens de lever weer toe en laat het geheel nog even doorgaren.
Kijk uit, want een Madame Jeanette is behoorlijk pittig.
Suriaamse kippenlevertjes