Auteur Topic: Wat staat er vandaag op het menu?  (gelezen 268072 keer)

Audiofreak

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 16.918
  • those oldies but goodies
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #2355 Gepost op: 04 juni 2023, 18:17:19 »
Zojuist, onderweg op de motor, maar even een "lange lummel" gescoord om de "kleine" honger te stillen. Culinair misschien geen hoogstandje maar wel lekker als je trek hebt.


dickster

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 1.088
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #2356 Gepost op: 04 juni 2023, 18:20:33 »
Zojuist, onderweg op de motor, maar even een "lange lummel" gescoord om de "kleine" honger te stillen. Culinair misschien geen hoogstandje maar wel lekker als je trek hebt.



Dat kan soms heel erg lekker zijn ;D ;D

grts Dick
Advance Paris Myconnect 250
pro-ject debut pro
T+A criterion TCI 2E
Cardas quadlink 5c

dickster

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 1.088
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #2357 Gepost op: 14 juni 2023, 13:02:49 »
Vanavond eten we hier Kippenlever met salie en witte wijn,Vlaamse frieten en een groene salade met balsamicodressing ;D ;D

grts Dick
Advance Paris Myconnect 250
pro-ject debut pro
T+A criterion TCI 2E
Cardas quadlink 5c

Audiofreak

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 16.918
  • those oldies but goodies
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #2358 Gepost op: 14 juni 2023, 13:05:21 »
Vanavond een uitgebreide showarmaschotel met frietjes en een frisse salade.

dickster

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 1.088
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #2359 Gepost op: 14 juni 2023, 13:16:09 »
Als je te veel hebt hou ik me aanbevolen ;D ;D

grts Dick
Advance Paris Myconnect 250
pro-ject debut pro
T+A criterion TCI 2E
Cardas quadlink 5c

Audiofreak

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 16.918
  • those oldies but goodies
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #2360 Gepost op: 14 juni 2023, 13:23:16 »
Als je te veel hebt hou ik me aanbevolen ;D ;D

grts Dick

Nou Dick, eerlijk gezegd had ik het op jouw kippenlevertjes voorzien ! Ik ben namelijk een echte liefhebber van dit orgaanvlees en ik maak het graag klaar op de Indonesische manier.

Hierbij het recept:

1/4 kg lever, onverschillig van welke soort
3 eetlepels gesneden ui
1 teentje gesneden knoflook
1 theelepel sambal terasi (of 1 theelepel sambal oelek en 1/2 theelepel terasi)
1 theelepel laos
1 dl asemwater gemaakt van een stukje asem ter grootte van een walnoot
1 theelepel Javaanse suiker
1 spriet sereh
1 salamblaadje
1/8 blok santen
4 eetlepels olie
zout

Snijd de lever in blokjes van ongeveer 2 cm.
Bak ze in de olie lichtbruin.
Wrijf ondertussen uien, knoflook, sambal, laos, suiker en zout tesamen tot een brij.
Voeg als de lever een minuut of vijf, zes gebakken heeft de kruiden erbij en braad ze mee.
Doe er dan het asemwater bij, het blokje santen, de sereh en het salamblaadje.


« Laatst bewerkt op: 14 juni 2023, 13:27:36 door Audiofreak »

dickster

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 1.088
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #2361 Gepost op: 14 juni 2023, 13:56:11 »
Als je te veel hebt hou ik me aanbevolen ;D ;D

grts Dick

Nou Dick, eerlijk gezegd had ik het op jouw kippenlevertjes voorzien ! Ik ben namelijk een echte liefhebber van dit orgaanvlees en ik maak het graag klaar op de Indonesische manier.

Hierbij het recept:

1/4 kg lever, onverschillig van welke soort
3 eetlepels gesneden ui
1 teentje gesneden knoflook
1 theelepel sambal terasi (of 1 theelepel sambal oelek en 1/2 theelepel terasi)
1 theelepel laos
1 dl asemwater gemaakt van een stukje asem ter grootte van een walnoot
1 theelepel Javaanse suiker
1 spriet sereh
1 salamblaadje
1/8 blok santen
4 eetlepels olie
zout

Snijd de lever in blokjes van ongeveer 2 cm.
Bak ze in de olie lichtbruin.
Wrijf ondertussen uien, knoflook, sambal, laos, suiker en zout tesamen tot een brij.
Voeg als de lever een minuut of vijf, zes gebakken heeft de kruiden erbij en braad ze mee.
Doe er dan het asemwater bij, het blokje santen, de sereh en het salamblaadje.



Dat ziet er wel heel erg lekker uit. Het enige wat ik niet ken is asem. Wat is dat? En die salamblaadjes zijn dat kafir limoenblaadjes?

Grts Dick
Advance Paris Myconnect 250
pro-ject debut pro
T+A criterion TCI 2E
Cardas quadlink 5c

dekkersj

  • Global Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 16.226
  • Hop doet leven!
    • amorgignitamorem.nl
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #2362 Gepost op: 14 juni 2023, 15:22:41 »
Asem

Groet,
Jacco

Audiofreak

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 16.918
  • those oldies but goodies
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #2363 Gepost op: 14 juni 2023, 17:45:01 »
Als je te veel hebt hou ik me aanbevolen ;D ;D

grts Dick

Nou Dick, eerlijk gezegd had ik het op jouw kippenlevertjes voorzien ! Ik ben namelijk een echte liefhebber van dit orgaanvlees en ik maak het graag klaar op de Indonesische manier.

Hierbij het recept:

1/4 kg lever, onverschillig van welke soort
3 eetlepels gesneden ui
1 teentje gesneden knoflook
1 theelepel sambal terasi (of 1 theelepel sambal oelek en 1/2 theelepel terasi)
1 theelepel laos
1 dl asemwater gemaakt van een stukje asem ter grootte van een walnoot
1 theelepel Javaanse suiker
1 spriet sereh
1 salamblaadje
1/8 blok santen
4 eetlepels olie
zout

Snijd de lever in blokjes van ongeveer 2 cm.
Bak ze in de olie lichtbruin.
Wrijf ondertussen uien, knoflook, sambal, laos, suiker en zout tesamen tot een brij.
Voeg als de lever een minuut of vijf, zes gebakken heeft de kruiden erbij en braad ze mee.
Doe er dan het asemwater bij, het blokje santen, de sereh en het salamblaadje.



Dat ziet er wel heel erg lekker uit. Het enige wat ik niet ken is asem. Wat is dat? En die salamblaadjes zijn dat kafir limoenblaadjes?

Grts Dick

Asem is de vrucht van de tamarindeboom en een (daun) salamblaadje lijkt op een laurierblaadje (cirusachtige smaak). Je kunt het blaadje op dezelfde manier gebruiken als een laurierblaadje. In de Indonesische keuken gebruiken ze ook djeroekpoeroetblaadjes (limoenblaadjes)

Ik heb ook nog een heel lekker Surnaams lever gerecht voor je:

500 g Kippenlever
1 Uien
3 Teen Knoflook (of naar behoefte)
1 Madame Jeanette Peper (pas op, deze peper is zeer pittig)
35 g Tomatenpuree
0.2 el Kristalsuiker
1 el Ketjap asin (zoute ketjap)
1 el Bladselderij
1 tl Gemalen Laos (toko)
1 tl Kentjoer (toko)
1 tl Gemberpoeder (toko)
5 maggiblokjes (ook naar smaak toevoegen)


Zet in 5 stappen deze heerlijke Surinaamse kippenlevers op tafel.

Kook de lever kort gaar, giet af en snijd de lever in kleine blokjes. Oelek (verpulver) ondertussen de knoflook en het pepertje.
Verwarm in een wok of hapjespan (anti-aanbak) een scheutje olie (arachide- of zonnebloemolie) en bak de leverblokjes hierin kort bruin.
Haal de lever uit de pan en voeg nu de ui, knoflook en peper toe. Bak kort aan en voeg dan de tomatenpuree, suiker en kruiden toe met de maggi-blokjes.
Verwarm het geheel op een zacht vuurtje en roer voortdurend door. Voeg een scheut zoute ketjap toe en roer opnieuw door.
Voeg vervolgens de lever weer toe en laat het geheel nog even doorgaren.

Kijk uit, want een Madame Jeanette is behoorlijk pittig.



Suriaamse kippenlevertjes
« Laatst bewerkt op: 14 juni 2023, 17:49:15 door Audiofreak »

Audiofreak

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 16.918
  • those oldies but goodies
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #2364 Gepost op: 19 juni 2023, 18:01:24 »


Sterkte Paul ! Fijn dat je de skills hebt om zelf een maaltijd te bereiden. Vanmiddag een flinke schotel Gado Gado gemaakt en dat is een lekker gerecht met dit warme weer.
Ondanks de zeer ruime portie bleef er niets over.

Van de week ook maar weer eens lontong met sambal goreng boontjes en saté kambing maken.

Be Tweeter

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 2.920
    • ARJANKU.IT service
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #2365 Gepost op: 19 juni 2023, 22:42:15 »
Vers tomatensoepje met ui, gember en paddenstoelenbouillon.
Groententaart met prei, broccoli, champignons, puntpaprika.
Het was lekker
An inability to grasp science is no argument against it....

Audiofreak

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 16.918
  • those oldies but goodies
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #2366 Gepost op: 21 juni 2023, 12:53:04 »


Surinaamse Nasi Goreng trafasie met kipsaté en zuurgoed van komkommer.





Sambal goreng telor (ei) met boontjes

« Laatst bewerkt op: 21 juni 2023, 16:19:48 door Audiofreak »

dickster

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 1.088
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #2367 Gepost op: 25 juni 2023, 19:52:51 »
lekker kerel.

Hier hadden we Broodje shoarma van kippendij met veldsla, dungesneden ui en home made knoflooksaus.
Het smaakte uitstekend.

grts Dick
Advance Paris Myconnect 250
pro-ject debut pro
T+A criterion TCI 2E
Cardas quadlink 5c

Audiofreak

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 16.918
  • those oldies but goodies
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #2368 Gepost op: 25 juni 2023, 23:04:59 »
Dat is ook lekker Dick. Morgen roti met zuurgoed.

dickster

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 1.088
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #2369 Gepost op: 25 juni 2023, 23:34:06 »
Zuurgoed maak ik altijd van komkommer en rode ui. Azijn en piment korrels en een klein beetje madame Jeannette.
heeft je zoon nog een poging gewaagd met de okonomiyaki??
Grts Dick
Advance Paris Myconnect 250
pro-ject debut pro
T+A criterion TCI 2E
Cardas quadlink 5c