Hifi hardware > Luidsprekers en subwoofers

Hoe klinken luidsprekers?

(1/4) > >>

mmuetst:
Ik zat dit filmpje te kijken waar de testen van Floyd Toole worden besproken.

De stelling is dat luidsprekers die mooi recht meten ook goed klinken.
Door een panel van mensen die getraind zijn om te luisteren, audio dealers en importeurs, maar ook studenten worden steenvast de luidsprekers die goed meten ook verkozen tot best klinkende luidsprekers.
Ik vond het een interessant filmpje (ja het is een lang filmpje) vooral het gegeven dat audio journalisten slecht luidsprekers herkennen t.o.v. de getrainde audio luisteraars. Het gaf mij wel een verrassend beeld over luidsprekers beoordelen.

Bloom:
Of luidsprekers goed klinken hangt grotendeels af van de akoestiek waarin ze hun kunsten moeten vertonen. De meest rechtmetende luidsprekers klinken verschrikkelijk in een badkamer, om maar eens iets te noemen.

mmuetst:

--- Citaat van: Bloom op 22 augustus 2021, 21:45:41 ---Of luidsprekers goed klinken hangt grotendeels af van de akoestiek waarin ze hun kunsten moeten vertonen. De meest rechtmetende luidsprekers klinken verschrikkelijk in een badkamer, om maar eens iets te noemen.

--- Einde van citaat ---
Dan heb je het filmpje niet goed begrepen:
1 Als je luidsprekers beoordeeld is dat alleen zinvol als je ze met meerdere vergelijkt. Naar één set luisteren en een review geven is dus kansloos.
2 Als mensen in een panel luidsprekers beoordelen dan zijn de luidsprekers die recht meten favoriet (dit staat los van de akoestiek, die dan natuurlijk niet klinkt als een badkamer).
Zowel de getrainde mensen als dealers en studenten hebben allemaal dezelfde voorkeur. De getrainde mensen kunnen de luidsprekers beter onderscheiden.

3 Getrainde mensen halen de merken uit elkaar. Niet getrainde mensen zoals reviewers kunnen dat blijkbaar niet.
Zie http://seanolive.blogspot.com/2008/ (wordt ook in de video behandeld).


4 Bij beoordelen van de luidspreker moet je eigenlijk één speaker beluisteren (dus niet stereo). Je moet vooral op tonen focussen.
5 Speaker thuis proberen heeft alleen zin als je alle speakers waaruit je wilt kiezen thuis mag proberen. Dit is omdat we wennen aan het geluid.
Natuurlijk is het altijd verstandig om uit te proberen of een luidspreker goed te plaatsen is in je woning. Je moet er ook kunnen leven en niet iedereen heeft een aparte luisterruimte.


Als ik bij mensen kom waar de akoestiek als een badkamer klinkt vind ik het al vervelend zonder dat er audio aanwezig is. Heb wel in kantoren gewerkt waar de akoestiek er voor zorgde dat als mensen er aan het overleggen waren

chansig:

--- Citaat van: Bloom op 22 augustus 2021, 21:45:41 ---Of luidsprekers goed klinken hangt grotendeels af van de akoestiek waarin ze hun kunsten moeten vertonen. De meest rechtmetende luidsprekers klinken verschrikkelijk in een badkamer, om maar eens iets te noemen.

--- Einde van citaat ---

Klopt...maar de speakers klinken nog steeds goed. Daar verandert de akoestiek niets aan.

Gr. Hans

mmuetst:

--- Citaat van: chansig op 23 augustus 2021, 11:14:45 ---Klopt...maar de speakers klinken nog steeds goed. Daar verandert de akoestiek niets aan.
Gr. Hans

--- Einde van citaat ---
Nee, dat is ook niet helemaal waar, voor lage tonen zal de positie van de luidsprekers en de akoestiek zeker een rol spelen. Maar jij snapt het wel, een luidspreker die schel klinkt (boost in het hoog) zal in beide situaties schel klinken.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie