Hifi hardware > Luidsprekers en subwoofers

Piedpipers

(1/10) > >>

pgvanveen@zoggo.nl:
Hallo Piedpiper liefhebbers,

Ik heb onlangs mijn Piedpipers gerestaureerd en dacht, laat ik eens kijken of er nog iets over te vinden is op het net. En toen kwam ik uit bij deze site.
Ik zag wisselende commentaren over de geluidskwaliteit dus dacht ik, daar moet ik even op reageren.
Ik heb mijn 2 niet actieve Piedpipers gekocht in 1992 in Haarlem bij de toenmalige hifi-zaak van Gerbrand van Veen.
Die heb ik toen gekocht n.a.v. een geluidsdemonstratie in zijn zaak. Dat was leuk en confronterend. Ik kwam het zaaltje binnen met toehoorders en een een pianiste die achter een vleugel zat.
Voordat we o.a. een luistertest kregen, werden we eerst onthaald door een optreden van de pianiste. Die liet met een klassiek stuk even alle akkoorden horen met een zeer dynamisch spel.
Het was prachtig en ze kreeg een bijna staande ovatie. Toen nam Gerbrand van Veen het woord en zei dat het geluid niet van de vleugel kwam maar van de Piedpipers.
We konden het niet geloven maar het was echt zo. Dat heeft mij over de drempel gezet om ze te kopen. En ze klinken nog steeds subliem ook in vergelijking met hoge kwaliteitsboxen van andere merken, die ik onlangs nog eens heb beluisterd.

Nu heb ik commentaar van sommige mensen gelezen die deze Piedpipers de afgelopen 4-5 jaar tweedehands aangekocht hadden en teleurgesteld waren over het geluid.
Nou dat kan kloppen. Allereerst is, bijna zo goed als zeker, het dempingsschuim (noppenschuim) aan de binnenzijde van de kast vergaan. Dat ligt vaak na 25 jaar al op een grote hoop op de bodem van de kast. De weekmakers in het schuim, die het flexibel en dempend maken lossen namelijk langzaam op. Vervolgens wordt het hard en is ook de binding van het materiaal verdwenen. En weg is dan de hoogstnoodzakelijke demping van de kast. Verder kunnen de contacten van de binnenzijde van de kast naar de buitenzijde van de kast, gecorrodeerd zijn of losgetrild.

Het oude schuim heb ik vervolgens los gekrabd met een verfkrabber die ik soms moest verlengen met een stok en heb nieuw noppenschuim op alle mogelijke MDF houtvlakken aangebracht. Hiervoor heb ik Pritex FF-30 voor gebruikt van de firma speaker&co.nl. Het schuim heb ik verlijmd met Bison-tix. Let op ! Voor het verlijmen eerst alle stof wegzuigen en nawrijven met een doek met thinner of wasbenzine. Als je alleen de onderste basluidspreker verwijdert is het vrij gemakkelijk werken. Verder heb ik alle contacten vastgezet met tandveerringen, die zowel geborgd zijn tegen trillingen en zich vastbijten in het metaal voor maximaal contact.

Na al die jaren waren de luidspekers nog in goede conditie. Ik heb jaren geleden ook de luidsprekers niet direct op het hout bevestigd maar met een dunne schuimrubber tussenlaag.
Wanneer er een goed systeem aan vast zit, d.w.z. een goede versterker en afspeelmedium bv. CD-speler, moeten ze weer subliem klinken. De zwakste schakel in het systeem bepaald de kwaliteit van het hele systeem. Dus met een slechte versterker of ander component valt het hele zaakje om en is de weergave dus ook slecht.

Dat zijn/waren mijn ervaringen met de Piedpipers.

Groet,

Paul   


Regenpak:
Grappig. Mijn Pied Pipers van dik 20 jaar oud hadden heel slecht speakerdoek maar het noppenschuim is prima. En ik vind ze ook heel fijn klinken!

Tjerk

Be Tweeter:
Smaken verschillen, ik ken ze al heel lang, van nieuw tot oud, actief en passief en ze hebben me nooit kunnen bekoren. Ik repareer ze nog nu en dan en word steeds weer getroffen door het volledig ontbreken van het dieplaag, de 'bijzondere' overgang tussen mid en hoog (.die zelfs in de actieve versie niet verbeterd is) waardoor het klankkarakter met de zithoogte varieert.
Ik kan me voorstellen dat piano en strijkers daardoor wat accenten krijgen die mogelijk als aangenaam worden ervaren maar die er evenwel niet horen.
Just my two cents.


Audiofreak:
Ik heb de Pied Pipers ergens in de jaren tachtig van de vorige eeuw bij een collega op een nieuwe Bryston voor-en eindversterker mogen beluisteren, maar ik was niet onder de indruk van de weergave, die ik deels ook aan de niet zo gunstige akoestiek weet.
Mijn collega heeft de Pied Piers overigens niet lang in zijn bezit gehad. Tja, de gebruikerservaringen met deze speakers zijn nogal wisselend. De één vindt ze weergaloos mooi klinken en de ander verguisd ze.
Laten we het maar op een kwestie van smaak houden !

Markus:
Hallo Paul,

Ik had ooit ook een set Pied Pipers, de uitvoering met de multicell bandtweeter en een middendome van Philips (?).
Dat zal inmiddels zo’n twintig jaar geleden zijn. In eerste instantie was ik onder de indruk, maar naarmate ik langer luisterde (dan spreek ik hooguit anderhalf uur) viel mijn aandacht op vreemd gedragingen in midden en hoog (klonk als een soort flanging) en toen mijn aandacht daarop gevestigd was, kreeg ik het er niet meer weg.
Het laag was rommelig, en zeer ongedefinieerd.

Voor mij genoeg reden nooit meer naar dit type luidspreker om te kijken.
Zodoende keerde ik destijds terug naar mijn Elipson Orphee’s

Maar het gaat erom wat jij fijn en mooi vindt.

Zo simpel is het.

Geniet van de PP en ik waardeer zeker wel de moeite welke je erin stak om ze in ere te houden!

Vriendelijke groet, Mark

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie