Hifi hardware > Luidsprekers en subwoofers

Open baffle - eigenlijk baffleless - subwoofers voor panelen

(1/15) > >>

Bloom:
Het grote probleem van elektrostaten, magnetostaten en full ribbons, bekend onder de verzamelnaam paneelluidsprekers, is ze behoorlijk te integreren met woofers en subwoofers voor het laag.
Voor fatsoenlijk laag heb je vooral GROTE panelen nodig. Veel oppervlakte. Daar ontkom je niet aan. Dus ligt het voor de hand een wat kleiner en beter plaatsbaar paneel te combineren met een woofer of subwoofer voor het laag en sublaag. Hét grote probleem hierbij is dat verschillen in klankkleur, timing en dergelijke verdwijnen zodra je behoorlijk onder 100 Hz blijft met je crossover. Dan lukt de integratie voor een subwoofer vrij goed. Maar als je ook integratie nodig hebt voor een woofer op een hogere frequentie, zeg 200 tot 300 Hz, dan wordt het problematisch. Dan krijg je zogenaamde "hybride systemen" met een woofer voor het laag en een paneel voor midden en hoog. Ik heb er al gezien met een crossover op 600 Hz. En ik heb er nog nooit een gehoord die echt GOED klonk: er waren altijd wel integratieproblemen. Dat gezegd zijnde, komen de beste hybride systemen van Martin Logan, maar ook die zijn in mijn ogen lang niet perfect.

Zelf heb ik dus altijd gekozen voor fullrange panelen. Maar het zwakke punt is inderdaad de basweergave. Mijn systeem kan alle noten van een drumpartij 100% correct weergeven, maar zonder de autoriteit en druk die een conuswoofer daarin kan leggen. De subwoofer die ik gebruik en alles vanaf 80 Hz omlaag overneemt, doet wonderen maar biedt geen soelaas voor de dip die het systeem vertoont beginnend beneden 300 Hz en die echt hoorbaar wordt zo rond 150 Hz.
Ik heb een woon- of luisterkamer van 6x5 meter (dus 30 m²) en dat is dus zeker niet van de grootste. Mijn elektrostaten zijn 188 cm hoog, ca 40 cm breed en 5 cm diep.

Het idee is de sub eruit te kieperen en de panelen te combineren met een baffleless paar 18" woofers voor het laag en sublaag. Dat zal er ongeveer zo uit zien (zonder het uitstekende deel breedbanders en met de metalen korf in zwart):


Ik kwam toevallig op dit terecht:

https://www.trans-fi.com/diy-speaker-blog

Dit vind ik heel interessant. Het gaat me met name over zijn eindproduct: 2x Dayton UM18 woofers (18" of 46 cm diameter) in een 'cradle' (wieg) bestaande uit staal dat normaal gebruikt wordt voor stellingen, dus met metalen buizen.

Mij gaat het dus alleen over het onderste stuk, dus zonder die twee omhoogrijzende pijpen met midrange en tweeter/midrange eraan. Mijn doel is de woofers te combineren met mijn elektrostaten voor midden en hoog.
Het gaat dus om 2 van die 18" woofers per kanaal, dus vier in totaal en twee cradles of korven. Eventueel zou dat staal zwart of zo gespoten kunnen worden.
Hij schrijft dat het staal geen enkele trilling ontvangt vanwege de woofers, omdat die zoals een soort hangmat zijn opgehangen aan kabels en er wordt dus niets aan trillingen doorgegeven. Hij vreesde voor een heen en weer slingeren van de woofers bij zware bassen, maar uiteindelijk bleken ze dat pas te doen bij 5 Hz.

Hij stuurt ze aan via een Behringer NX6000D eindversterker (slechts 399 euro) met ingebouwde crossover en DSP en dat loopt tot 230 Hz voordat andere luidsprekers het overnemen. Mijn eigen sub begint pas bij 80 Hz, dus dat wil zeggen dat de elektrostaten boven 80 Hz alles moeten doen. Ik zou het laag zoveel mogelijk bij hen weg willen halen naar woofers die daar beter in zijn, maar om het qua klankkleur met elkaar te doen matchen moeten het open baffle woofers zijn. Vermits deze woofers tot 5 Hz kunnen weergeven, zou mijn huidige sub dan overbodig worden.
Lijkt me een leuk nieuw projectje dat mogelijk is voor niet àl te veel geld...

Er is een Belgische website (maar erachter schuilt een Nederlandse firma) die buiskoppelingsshop.be heet en die alle onderdelen voor de cradles of korven in huis had. Voor twee korven in zwart met alles erop en eraan was ik ca 320 euro kwijt.
Volgende stap: twee Behringer NX6000 eindversterkers en een t.racks DSP206 externe crossover.
En tenslotte de vier Dayton UM18 woofers.

(<klik voor groter plaatje)

Dit zijn de gebouwde en afgewerkte korven waarin de 46 cm woofers opgehangen zullen worden. De woofers kunnen helaas pas in februari geleverd worden, dus ligt het project stil tot dan. Al het andere heb ik al in huis.

Hier kun je het volledige verhaal van die Engelse bouwer lezen (in het Engels uiteraard): https://theartofsound.net/forum/showthread.php?67840-Open-Baffleless

En hij heeft nog een paar interessante video's op Youtube gezet:De externe crossover t.racks DSP-206 ziet er zo uit:
(<klik!)
Hiermee kan ik een stereosignaal uitspiltsen naar hoog, midden en laag ook in stereo. Het gaat om een 24 bit 96 kHz digitale filter met ongelooflijk veel instellingen en de mogelijkheid alles in te regelen voor alle crossovers en het onderlinge volume van de diverse luidsprekersystemen.
De woofers zullen aangestuurd worden door twee Behringer NX6000 eindversterkers. De Engelsman Vic gebruikte NX6000D eindversterkers met ingebouwde crossover en DSP, maar omdat die geen aansluitingen hebben voor de satellieten en je die dan toch apart moet filteren, verkoos ik om de iets goedkopere NX6000 zonder die crossover en DSP te kopen en het dan voor beide tegelijk te doen met een extern apparaat.

De externe crossover en de twee zware eindversterkers hebben ventilatoren ingebouwd. De eindversterkers hebben er elk twee aan de achterkant, de crossover één interne.
Na aanzetten blijkt dat teveel gezoem te veroorzaken voor in een woonkamer. Op een podium (professionele audio) is dat natuurlijk van geen belang, maar hier zou het stil moeten zijn.
Dus heb ik drie temperatuurcontroles voor een 12 V gelijkstroom ventilator besteld:
(<klik!)
En die zal ik in de drie toestellen monteren zodat hun ventilatoren alleen aanspringen wanneer daar behoefte toe is en de draaisnelheid zal dan afhankelijk zijn van de temperatuur. Dat zou hen stil moeten maken.

Die Behringer NX6000 eindversterkers zien er trouwens zo uit:


Op de woofers na is alles binnen, dus zal ik de "avonturen" aanvullen zodra ik die woofers heb, aangesloten en alles afgeregeld.

dekkersj:
Interessant. Die DSP, kun je daar ook tijdgerelateerde zaken mee instellen? Daar heb ik qua integratie hele goede resultaten mee gehoord in demo's.

Groet,
Jacco

mmuetst:
Leuk project Bloom. Ik ben benieuwd hoe de baffle less sub gaat presteren.

Bloom:

--- Citaat van: dekkersj op 03 januari 2021, 11:53:34 ---Die DSP, kun je daar ook tijdgerelateerde zaken mee instellen? Daar heb ik qua integratie hele goede resultaten mee gehoord in demo's.

--- Einde van citaat ---
Ja: zowel niveau als shape als timing. En je kunt dat via het voorpaneel doen, of via een computer aangesloten op usb of op afstand via het (bekabeld) netwerk.

mmuetst:
Ben vooral benieuwd hoe de twee woofers de akoestische kortsluiting kunnen trotseren.
Door de push pull krijg je natuurlijk een versterking. Er staat niet bij of hij met de afstandsbusjes heeft geëxperimenteerd, langer vs korter.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie