Hifi hardware > Bekabeling

Aarden, ja of nee?

(1/2) > >>

Wilco:
Ik lees en hoor hier veel tegenstrijdige verhalen over.
Als je set niet in een natte ruimte staat, dan zou je kunnen volstaan met alleen je versterkers(s) aarden, en de bronnen niet.
In hoeverre gaat dit op, als de behuizing van metaal is?
In hoeverre is de veiligheid in het geding?
Iemand ervaringen daarmee?

Paul:
Zover ik weet mag dubbel geïsoleerde apparaat met het dubbele vierkante symbool volgens de NEN norm niet eens geaard worden. Zit trouwens geen randaarde stekker op.

Wikipedia geeft hier uitleg over.

dekkersj:
Hangt inderdaad van de typegoedkeuring af, die met het dubbele vierkantje mag je niet eens veiligheids-aarden (PE).

Dat brengt ons meteen tot de kern: van massa voorzien is iets anders dan veiligheidsaarde. Die laatste is voorzien van de bekende groen/gele kleur. En die regelgeving is ook heel eenvoudig, doch wat raadselachtig als het om getallen gaat. Om te weten of ie door de keuring komt, moet je het ter keuring aanbieden. Dat wil zeggen, het ding (de EUT ofwel de "Equipment Under Test") ondergaat een serie testen bij een keuringslab.

Om dit tot een succes te laten zijn, is het voor CE zo dat de PE direct aan de metalen plaat moet zitten waarop de IEC stekker binnenkomt. Het chassis van de stekker zeg maar. En van daaruit moet alles geaard worden wat binnen het bereik van een loszittende draad met mains spanningen kan komen. Je moet je voorstellen dat een aansluitdraad los kan komen en zich een weg binnenin het apparaat gaat zoeken. Bestaat de behuizing uit verschillende platen, moet er een PE-bar gebruikt worden. Een groot messingen kroonsteen voor M4 waar de verschillende groen/gele draden op uit komen. Er horen ook nog speciale stickers bij die geplakt moeten worden. Dus niet alle beplating of metalen delen hoeven geaard te worden. (tenzij het een eindversterker is en de spanningen toch te hoog zijn)

Groet,
Jacco

mmuetst:
Indien je met luisteren een positief verschil hoort dan heb je mijn zegen! Ik hou mij zelf niet zo bezig met deze form van verbetering van mijn audio set, maar ik zal niemand weerhouden van deze tweak door te voeren, gezien deze oer Hollands gratis is.

Jan:
Ik heb met opzet gekozen voor klasse II apparatuur, omdat ik geen randaarde in de droge ruimte hebt. Zo heb ik ook geen last van aarde.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie