Biertjes heb ik wereldwijd gedronken en dan bij voorkeur uit de plaatselijke brouwerij.
Ik ben 15 maanden gelegerd geweest in Duitsland en in de mess op de basis was het Grolsch (25 pfennig) , in het dorp in het
PMC (Pro Rege) was het Heineken (30 pfennig).
Maar een dorpje verderop werd Ventins getapt en volgens de uitbater was een Veltins goed getapt als je een Markstuk op het schuim
kon leggen. Nu werd daar getapt in, wat wij noemden, reageerbuisjes. Je weet wel, van die hoge slanke glazen.
Dat tappen was waarschijnlijk een kunst op zich: een 4cm bier en dan wachten.. net zo lang tot het glas vol was. En inderdaad,
je kon een Markstuk op het schuim leggen zonder dat het er doorheen viel. Wij zijn er vaak geweest maar tijdens tappen hadden we toch
wel twee snaps op voor we aan het bier konden. Hier staat nog steeds een Ventinsglas uit die periode.
Smaak is natuurlijk persoonlijk maar mijn voorkeur gaat uit naar bier uit de tap.
Een voorbeeld: Stella Artois, toen eens geprobeerd en ik vond het nou niet echt "je dat"
, tot ik op een zondagmorgen tijdens een
bezoek aan de vogeltjesmarkt in Antwerpen, dat deed je toen, terecht kwam in een kroeg waar ze Stella tapten.. lekker hoor.
Ook een bezoek aan een brouwerij is leuk. Twee keer bij Heikenen en een keer bij Grolsch. De mooiste was wel Palm in Steenuffel.
Ik heb daar ook de Palm-alcoholvrij geproefd.
Nu ben ik er wel achter dat ik een pilsman ben maar iets anders zal ik ook niet laten staan.