Auteur Topic: Wooferuitslag bij platen  (gelezen 4144 keer)

starbase218

  • Trade Count: (0)
  • Newbie
  • *
  • Berichten: 34
Wooferuitslag bij platen
« Gepost op: 17 februari 2013, 23:04:52 »
Hoi,

Als ik een plaat draai dan slaat de woofer behoorlijk uit, alsof er een frequentie van onder de 20 hertz op de plaat staat. Dit heb ik vooral aan het begin van de plaat. Is dit misschien slijtage van de plaat, of wat anders?

minplus

  • Trade Count: (0)
  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 456
Re: Wooferuitslag bij platen
« Reactie #1 Gepost op: 18 februari 2013, 00:15:47 »
Kijk eens goed of er dan geen hobbels in de plaat zitten.

Markus

  • Trade Count: (4)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8.065
Re: Wooferuitslag bij platen
« Reactie #2 Gepost op: 18 februari 2013, 10:00:25 »
Starbase,

Goochel eens op rumble.
Als je weleens een demo van bijvoorbeeld Rick Paap (Dynamic Solutions) hebt bijgewoond, dan zie je dat het geen uitzonderlijk fenomeen is.

Groet, Mark ;)
Marantz NR1603, Sony CDP-XB 930 QS, C.E.C. ST-930/AT 33 PTG, Celestion 300

Heino

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 81
Re: Wooferuitslag bij platen
« Reactie #3 Gepost op: 20 februari 2013, 17:48:26 »
En als het vooral boven een bepaald geluidsniveau optreedt, heb je last van akoestische terugkoppeling: je bas-energie blaast dan tegen de draaitafel. Als dit het geval is, kan je eens voor proef een betontegel onder je draaitafel leggen. Ook de kap van de draaitafel af doen tijdens het draaien wil dan wel eens helpen.
Als de betontegel helpt, kan je die vervangen door een mooie marmeren plaat die je haalt en laat slijpen bij een grafsteen leverancier.


Als het niet volume-afhankelijk is, maar altijd optreedt, helpt een rumble-filter ("subsonic filter) op je versterker.
Ook kan het zijn dat de draaitafel ontregeld is, zodat bv. het subchassis vastzit.

Ruud13

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 502
Re: Wooferuitslag bij platen
« Reactie #4 Gepost op: 23 februari 2013, 02:59:52 »
Hoi,

Als ik een plaat draai dan slaat de woofer behoorlijk uit, alsof er een frequentie van onder de 20 hertz op de plaat staat. Dit heb ik vooral aan het begin van de plaat. Is dit misschien slijtage van de plaat, of wat anders?

Dat is niet "alsof" want op een plaat kunnen fragmenten van tonen voorkomen die octaven ver onder de 20 hertz zitten. Het door je genoemde uitslaan van de wooferconus is daar het beste bewijs van. Voor wat het zien bewegen van de conus gaat het om relatief lage subsonische frequenties. Het wat schokkerig bewegen van de conus kan trouwens ook worden veroorzaakt door het oversturen van de versterker maar dat fenomeen laat ik voor de overzichtelijkheid even buiten beschouwing. Het gaat er om dat je die subsonische componenten voorzover ze op vinyl voorkomen maar beter kwijt kunt zijn om te voorkomen dat de uitslagen van de wooferconus zo groot worden dat je aan de maximale uitslag komt die de conus kan maken. Als je zo tot aan de limiet komt voor wat de conus kan uitslaan is voor te stellen dat je dan niet meer onvervormd het laag dat in de opname zit kunt weergeven omdat dan de wooferconus al maximaal uitslaat. Het is daarom dat een fatsoenlijke phonoversterker een effectief subsonisch filter moet hebben om te voorkomen dat de wooferconus van die krankzinnig grote uitslagen moet maken. In vinyl zit nu eenmaal nogal wat subsonisch laag alleen al omdat o.a. het plaatoppervlak niet vlak is en daar kom je dan bijvoorbeeld achter als je helemaal aan het begin van de groef zit zoals je al was opgevallen. Op die plek zo vlak bij het randje van de plaat is het dan ook vrij standaard één en al gehobbel en als dan nog eens de RIAA-correctie van de phonoversterker tot een paar hertz de boel probeert recht te trekken (lees: de versterking dus bij een dalende frequentie enorm oploopt) dat komt de getergde wooferconus bijna door het er voor zittende gordijntje heen of als dat er niet is krijg je tot in detail te zien hoe je de uitstuurbaarheid van je woofer geheel om zeep helpt...
Helemaal aan het begin van de groef is een en ander extra dramatisch omdat de de spoed van de groef van heel ruim over vaak een bobbel plostseling fijn wordt en dus voor te stellen dat het naaldsysteem alle kanten wordt opgetrokken - ook nog eens in de armresonantie de zaak moet uitwiebelen - en dan is de ellende die dan ontstaat ongeveer wel compleet.

Zie hierboven dus de oorzaak voor conusgewapper en misschien kun je je voorstellen dat het subsonische gewiebel aan het naaldsysteem ook verderop in de groef gewoon doorgaat. Dus al het geploeter met betontegels, oprichten van loodzware constructies van opgemetselde trottoirbandjes en gezeul met looige marmeren platen van de grafsteenboer ten spijt, dat helpt allemaal niet tegen conusgewapper want dat signaal zit standaard al in het vinyl. In het geval je vloer bij elke stap die je er op doet veert (resoneert) doe je er goed aan de platenspeler zònder verder verzwarende maatregelen waterpas op een schap te zetten die tegen een dragende muur wordt geschroefd. DAt hoeft geen loodzware constructie te zijn want de muur id zwaar genoeg. Je moet wel in Groningen wonen boven een leeggelopen gasbel willen er zich dan nog vanuit de basis waarop de platenspeler dan staat subsonische frequenties van importantie aandienen. Tegen een door de straat denderende vrachtwagen of tank helpt trouwens ook niets al schuif je onder je platenspeler - maakt niet uit welke - voor een dubbele carport aan betontegels.

Wat wel afdoende helpt is alles beneden de 20 hertz er met een helling van zo'n 24 dB per octaaf uit het signaal dat uit je element komt filteren. Dan doe je geen noot uit de opname zelf in niveau tekort en stel je alleen maar je woofers in staat om het laag optimaal te kunnen weergeven.