Hififreaks.nl

Hifi hardware => Luidsprekers en subwoofers => Topic gestart door: Ando op 20 februari 2018, 11:23:05

Titel: Apple HomePod
Bericht door: Ando op 20 februari 2018, 11:23:05
De Apple HomePod: ik denk niet dat dit onder HiFi valt maar gezien de (nieuwe?) technieken denk ik wel interessant om eens naar te kijken. En t.z.t. naar te luisteren natuurlijk. Kopen is dan weer wat anders....

De HomePod is een 'slimme luidspreker' Er ligt een woofer(tje) in en rondom zeven hoorn-tweeters. Tot zover een beetje apart maar niet bijzonder. Maar dan komen er toch wat dingetjes voorbij die ik nog niet eerder heb gezien:

- De achterste tweeters geven het geluid weer wat meer op de achtergrond thuis hoort zoals bijvoorbeeld de backing vocals. Het is de bedoeling dat dit door de muur erachter wordt gereflecteerd en zo meer dieptewerking genereert. dat roept bij mij gelijk de volgende vraagtekens op:

 - Hoe bepaalt dat ding nu wat er uit de voorste en wat er uit de achterste luidsprekers moet komen? Het wordt niet in aparte kanalen aangeleverd.
 - Plaatsing zou wel eens een issue kunnen worden. En dat terwijl ik eigenlijk begrepen had dat je zo'n HomePod juist overal in je interieur neer kan kwakken waar het je esthetisch goed uit komt.

- Dan hebben we nog wat bijzonders: de tweeters bewegen niet alleen van voor naar achteren zoals gewoonlijk maar doen ook nog een 'ripple' voor een beter geluid. Heb ik nog niet eerder van gehoord, wordt dit vaker toegepast in luidsprekers?

- En dan nog een laatste: de overgangsfrequentie tussen woofer en tweeters is niet vast. Dit punt wordt bepaald door de muziek. Als de woofer te veel voor zijn kiezen dreigt te krijgen gaat de overgangsfrequentie omlaag waardoor er meer naar de tweeters wordt gestuurd.

Al met al lijkt me dit een prima recept voor een enorme muzikale chaos. Een soort van ultieme poging om een setje 'normale' stereo luidsprekers in een soort van thermoskan-behuizing te stoppen? Als ze er zijn ga ik toch eens luisteren....