Hififreaks.nl

Hifi hardware => Versterkers en receivers => Topic gestart door: Lyndqvist op 28 november 2017, 18:35:32

Titel: Oooooohmmm.....
Bericht door: Lyndqvist op 28 november 2017, 18:35:32
Wat is de reden dat je bij buizenversterkers vaak meerdere speakerconnectoren hebt (4,8, 16 Ohm) en bij solid state versterkers niet?

En in het geval van een buizenversterker: Hoe weet je op welke connector je je speakers moet aansluiten?

Groet
Robert
Titel: Re: Oooooohmmm.....
Bericht door: Be Tweeter op 28 november 2017, 21:05:39
Buizenversterkers zijn nogal kieskeurig waar het de weerstandsbelasting betreft, die van de buizen zelf ligt heel hoog zodat er een uitgangstransformator nodig is om die hoge waarde naar praktische waarden voor luidsprekers om te zetten. Omdat luidsprekers nominale impedantiewaardes hebben van 4, 8 en vroeger 16 Ohm, vind je die waardes ook terug op de uitgang van buizenversterkers.
Vroeger in het buizenradiotijdperk had je overigens ook luidsprekers met hele hoge impedanties die je rechtstreeks op een eindbuis kon aansluiten.
Titel: Re: Oooooohmmm.....
Bericht door: dekkersj op 28 november 2017, 21:13:18
Die kieskeurigheid zat hem er vooral in dat er meer dan de bedoelde vervorming kan optreden als de buis niet goed is afgesloten qua impedantie. Vandaar de aftakkingen op de uitgangstrafo.

De solid-state versterkers hebben per definitie een lage uitgangsweerstand en gedragen zich als spanningsbron. Daardoor speelt dat impedantie verhaal niet zo.

Groet,
Jacco