Jij bent goed bezig, Paul
Hier wat het is:
verhouding boekweitmeel:volkoren speltmeel:patentbloem = 240:300:660 = 4:5:11
Voor 4 - 5 personen met Pasen => 666 gram "bloem" en 1,666 liter "vocht":
133 gram boekweitmeel
167 gram volkoren speltmeel
366 gram patentbloem
4 theelepels bakpoeder => 12,4 gram
6,66 eieren (6 grote)
66,6 gram (riet)suiker
roomboter om te bakken
scheutje olijfolie (liefst van olijven aan de voet van de Olijfberg)
1336 ml melk
330 ml St. Bernardus Tripel
1 theelepel gemalen kaneel => 5 gram
2 zakjes gist a 7 gram
13 gram zout, mits er nergens zout in zit
Verwarm de melk in een pannetje tot lauwwarm. Los hier de suiker en de gist in op en laat dit 10 minuten staan.
Weeg het meel, de bloem, het bakpoeder, de kaneel en het zout af en meng deze door elkaar.
Voeg de eieren bij de melk en klop dit even goed door. Doe de Bernardus tripel bij het meel en schep door elkaar totdat de schuimkraag weg is. Scheutje olijfolie erin. Doe de helft van het melkmengsel
bij het meel en mixen totdat de klontjes zo goed als weg zijn. Voeg beetje bij beetje de rest van de melk toe en mixen maar tot alle klontjes weg zijn. Het beslag moet erg dun zijn (van de lepel aflopen).
Laat dit anderhalf uur op het aanrecht rijzen tot zich bubbels beginnen te vormen en het beslag in volume vermeerderd is. Na 40 minuten nogmaals mixen. Voor het bakken nog eenmaal doorroeren/mixen.
Smelt een beetje boter in een koekenpan en doe er een pollepel beslag in. Bakken maar.
Groet,
Jacco