Auteur Topic: Wat staat er vandaag op het menu?  (gelezen 268051 keer)

Audiofreak

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 16.918
  • those oldies but goodies
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #1230 Gepost op: 16 februari 2020, 14:04:53 »

Paul

  • Trade Count: (1)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 13.803
  • Doet mij maar buisjes
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #1231 Gepost op: 16 februari 2020, 15:33:13 »
Hier trouwens toevallig ook erwtensoep.

mmuetst

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 4.368
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #1232 Gepost op: 16 februari 2020, 21:07:50 »
Friese witlof schotel uit de oven....

dekkersj

  • Global Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 16.226
  • Hop doet leven!
    • amorgignitamorem.nl
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #1233 Gepost op: 12 april 2020, 17:13:43 »
Paaspannenkoeken. Het beslag is klaar en moet een uurtje rijzen. Ja, is met een tripel gemaakt.

Groet,
Jacco

Verstuurd vanaf mijn G3221 met Tapatalk


Paul

  • Trade Count: (1)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 13.803
  • Doet mij maar buisjes
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #1234 Gepost op: 12 april 2020, 18:28:09 »
Ah een recept met een patent en je was vrij zie ik.

dekkersj

  • Global Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 16.226
  • Hop doet leven!
    • amorgignitamorem.nl
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #1235 Gepost op: 12 april 2020, 18:33:51 »
Jij bent goed bezig, Paul  Toppie!

Hier wat het is:

verhouding boekweitmeel:volkoren speltmeel:patentbloem = 240:300:660 = 4:5:11

Voor 4 - 5 personen met Pasen => 666 gram "bloem" en 1,666 liter "vocht":

133 gram boekweitmeel
167 gram volkoren speltmeel
366 gram patentbloem
4 theelepels bakpoeder => 12,4 gram
6,66 eieren (6 grote)
66,6 gram (riet)suiker
roomboter om te bakken
scheutje olijfolie (liefst van olijven aan de voet van de Olijfberg)
1336 ml melk
330 ml St. Bernardus Tripel
1 theelepel gemalen kaneel => 5 gram
2 zakjes gist a 7 gram
13 gram zout, mits er nergens zout in zit

Verwarm de melk in een pannetje tot lauwwarm. Los hier de suiker en de gist in op en laat dit 10 minuten staan.

Weeg het meel, de bloem, het bakpoeder, de kaneel en het zout af en meng deze door elkaar.

Voeg de eieren bij de melk en klop dit even goed door. Doe de Bernardus tripel bij het meel en schep door elkaar totdat de schuimkraag weg is. Scheutje olijfolie erin. Doe de helft van het melkmengsel
bij het meel en mixen totdat de klontjes zo goed als weg zijn. Voeg beetje bij beetje de rest van de melk toe en mixen maar tot alle klontjes weg zijn. Het beslag moet erg dun zijn (van de lepel aflopen).

Laat dit anderhalf uur op het aanrecht rijzen tot zich bubbels beginnen te vormen en het beslag in volume vermeerderd is. Na 40 minuten nogmaals mixen. Voor het bakken nog eenmaal doorroeren/mixen.

Smelt een beetje boter in een koekenpan en doe er een pollepel beslag in. Bakken maar.

Groet,
Jacco

Paul

  • Trade Count: (1)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 13.803
  • Doet mij maar buisjes
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #1236 Gepost op: 12 april 2020, 18:36:17 »
Minimaal een Michelin 2 sterren recept.

mmuetst

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 4.368
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #1237 Gepost op: 12 april 2020, 18:56:52 »
Jij bent goed bezig, Paul  Toppie!

Hier wat het is:

verhouding boekweitmeel:volkoren speltmeel:patentbloem = 240:300:660 = 4:5:11

Voor 4 - 5 personen met Pasen => 666 gram "bloem" en 1,666 liter "vocht":

133 gram boekweitmeel
167 gram volkoren speltmeel
366 gram patentbloem
4 theelepels bakpoeder => 12,4 gram
6,66 eieren (6 grote)
66,6 gram (riet)suiker
roomboter om te bakken
scheutje olijfolie (liefst van olijven aan de voet van de Olijfberg)
1336 ml melk
330 ml St. Bernardus Tripel
1 theelepel gemalen kaneel => 5 gram
2 zakjes gist a 7 gram
13 gram zout, mits er nergens zout in zit

Verwarm de melk in een pannetje tot lauwwarm. Los hier de suiker en de gist in op en laat dit 10 minuten staan.

Weeg het meel, de bloem, het bakpoeder, de kaneel en het zout af en meng deze door elkaar.

Voeg de eieren bij de melk en klop dit even goed door. Doe de Bernardus tripel bij het meel en schep door elkaar totdat de schuimkraag weg is. Scheutje olijfolie erin. Doe de helft van het melkmengsel
bij het meel en mixen totdat de klontjes zo goed als weg zijn. Voeg beetje bij beetje de rest van de melk toe en mixen maar tot alle klontjes weg zijn. Het beslag moet erg dun zijn (van de lepel aflopen).

Laat dit anderhalf uur op het aanrecht rijzen tot zich bubbels beginnen te vormen en het beslag in volume vermeerderd is. Na 40 minuten nogmaals mixen. Voor het bakken nog eenmaal doorroeren/mixen.

Smelt een beetje boter in een koekenpan en doe er een pollepel beslag in. Bakken maar.

Groet,
Jacco
En welke topping? Kaas? Spek? appel?  of gewoon zo al lekker?

renes

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 10.074
  • Muziek breng je ten gehore met buizenversterkers.
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #1238 Gepost op: 12 april 2020, 20:06:12 »
Hier een snel recept welke altijd goed bakt.

Bloem..400 g
Melk..... 1 l
Eieren..6 st
Zout....6 g

Bloem en zout in de mengkom en dan langzaam de melk toevoegen. Roeren tot een glad geheel en dan de eieren toevoegen, roeren tot een glad beslag.
De eerste opmerking zal zijn het is slap, ja maar het bakt goed. Bakken met margarine of boter dan lossen de pannenkoeken makkelijker.
Neutrale pannenkoeken met suiker zijn lekker maar er kan van alles op, appel, spek ( eerst even bakken dan beslag erop), kaas of maak er een pizza van.
« Laatst bewerkt op: 12 april 2020, 20:09:01 door renes »
Eens buizen altijd buizen.

dekkersj

  • Global Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 16.226
  • Hop doet leven!
    • amorgignitamorem.nl
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #1239 Gepost op: 12 april 2020, 20:37:05 »
Ja, het kan ook heul simpel. Beslag moet dun zijn, bakt mooi op. Hier wordt altijd roomboter gebruikt om in te bakken.

Was voor mij alweer lang geleden dat ik ze gemaakt heb, meestal doen anderen dat hier in huis. Maar nu wilde ik het eens een keer zelf en anders. Heul anders. Volgende keer met in whisky gewelde rozijnen/krenten. Eerst dit basisrecept uitproberen, was een samengesteld recept.

Ze vullen goed, het hele huis is aan het uitbuiken. Bacon, kaas en salami komen de volgende keer wel. Kan denk ik heul goed met dit recept, was al aardig hartig van zichzelf.

Groet,
Jacco

Verstuurd vanaf mijn G3221 met Tapatalk


renes

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 10.074
  • Muziek breng je ten gehore met buizenversterkers.
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #1240 Gepost op: 12 april 2020, 20:54:11 »
Dit zijn pannenkoeken waar je zat van wordt, ze werken nog na ook want er zit best veel werkende stof in, bijna 4 % tov de bloem/meel en het koolzuur van het bier nog. Een tip, vervang een klein deel van de melk door yoghurt dan werkt het bakpoeder beter. Bakpoeder reageert met zuur. Nu is er de kans dat het bakpoeder niet uitgewerkt is en dat proef je.
Dat ze hartig zijn kan kloppen, 2% zout erop tov van de bloem. Dat zat vroeger in brood, nu nog 1,5 en dat is te proeven. Misschien dat er nu gezouten boter te koop is in de supermarkt.
« Laatst bewerkt op: 12 april 2020, 22:22:18 door renes »
Eens buizen altijd buizen.

mmuetst

  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 4.368
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #1241 Gepost op: 12 april 2020, 21:34:26 »
Ja, het kan ook heul simpel. Beslag moet dun zijn, bakt mooi op. Hier wordt altijd roomboter gebruikt om in te bakken.

Was voor mij alweer lang geleden dat ik ze gemaakt heb, meestal doen anderen dat hier in huis. Maar nu wilde ik het eens een keer zelf en anders. Heul anders. Volgende keer met in whisky gewelde rozijnen/krenten. Eerst dit basisrecept uitproberen, was een samengesteld recept.

Ze vullen goed, het hele huis is aan het uitbuiken. Bacon, kaas en salami komen de volgende keer wel. Kan denk ik heul goed met dit recept, was al aardig hartig van zichzelf.

Groet,
Jacco

Verstuurd vanaf mijn G3221 met Tapatalk
Met Whisky...Irish pannenkoeken  ;D

dekkersj

  • Global Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 16.226
  • Hop doet leven!
    • amorgignitamorem.nl
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #1242 Gepost op: 25 april 2020, 19:02:20 »
Ze zijn er weer, de Brabantse Wal asperges. Ondanks dat het B keuze was, was het een heerlijke maaltijd. Geen idee hoe mijn betere helft het heeft gemaakt.

Groet,
Jacco

Hififreak

  • www.hififreak.nl
  • Global Moderator
  • Trade Count: (1)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 23.152
  • Geboren high-ender met een set die zingt!
    • www.hififreak.nl
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #1243 Gepost op: 25 april 2020, 19:17:00 »
Morgen hier. 

Vandaag een heerlijke plank aangevuld met spareribs.
Lekker wijntje erbij en een goede espresso toe.  Wat is het leven mooi!   ;)


Dromen kun je beter verwezenlijken bij leven dan ze uit laten spreken door een notaris.

dekkersj

  • Global Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 16.226
  • Hop doet leven!
    • amorgignitamorem.nl
Re: Wat staat er vandaag op het menu?
« Reactie #1244 Gepost op: 25 april 2020, 19:18:33 »
Het leven is prachtig. En proost alvast!  :cheers:

Groet,
Jacco