Hifi hardware > Draaitafels

Inregelen van je element

(1/8) > >>

mmuetst:
Ik heb een aantal vragen over het inregelen van je element. Ik heb sinds gisteren de test LP van Ortofon om mijn element goed in te stellen. Bij punt anti-skating zie ik op internet verschillende meningen:

- methode 1. Met een plaat zonder groeven de anti-skating zo instellen dat de naald blijft staan, dus niet naar binnen gaat, maar ook    niet naar buiten. Omdat er geen groef is en er ook geen krachten vanuit de groef naar de naald komen, vinden sommige mensen dit niet de juiste methode.

-methode 2. Met een test toon de anti-skating inregelen dat er geen vervorming meer klinkt. Ook hier zijn er weer tegenstanders die aangeven dat die testtonen op een zeer luid niveau zijn geplaatst op de testplaat en dat daarom deze methode niet juist is.

Nu vond ik zelf het inregelen via een test toon het meest logische. Dus ben ik daar mee aan de slag gegaan:
Volgens de specs van mijn element: Tracking ability at 315 Hz at recommended tracking force *) - 65 μm.

Op de testplaat is de eerste test toon op 315 Hz opgenomen op 50 μm peak. dit signaal was goed af te spelen, echter als ik aan de anti-skating ging draaien kon ik moeilijk verschil horen. De tweede test toon is opgenomen op 60 μm peak en bij het afdraaien van deze track was er duidelijk vervorming te horen. Nu kon ik met het draaien aan de anti-skating de vervorming meer naar linker of naar het rechter kanaal brengen. Wel vond ik het vreemd dat ik de vervorming hoorde, mijn element moest toch tot 65 μm zonder vervorming kunnen afspelen. Ik heb toen gecontroleerd hoe mijn element afgeregeld stond (via een Baerwald protractor) en daar was nog wel wat winst te halen. Na beter instellen was de vervorming bij 60 μm al wel minder geworden, maar niet weg. Ik had netjes de naalddruk van het element op 2,3 gram gezet (en via een naald weegschaaltje ook gecontroleerd). Nu merkte ik wel dat als ik de naalddruk verhoogde de vervorming ook weer minder werd. Ortofon adviseert een naalddruk van 2,3 gram met een max van 2,5 gram.

Zijn er nog tips hoe je e.a beter kunt instellen? Welke methode het beste is om in te stellen? Wat de rede is dat ik bij 60 μm toch vervorming hoor?

dekkersj:
Misschien omdat die vervorming onvermijdelijk is? Je hebt geen tangentiale arm toch?

Groet,
Jacco

Be Tweeter:
De methode op de vlakke plaat klopt sowieso niet.
Dit komt omdat de naald ingeklemd is tussen twee groefwanden. De sleepkracht op de naald is de VTF gedeeld door de sinus van de hoek van de groefwand met het horizontale vlak maal de wrijvingscoëfficiënt. Op de vlakke plaat is dat dus VTF maal de wrijvingsc. en bij een groefhoek van 45 graden is het 1,41 maal VTF maal de wrijvingsc.
Afstellen op de scoop op gelijke vervorming bij harde modulaties links en rechts is dus de beste methode.
VTA afstellen zou mogelijk nog winst kunnen brengen.

Markus:

--- Citaat van: Be Tweeter op 06 april 2018, 08:18:44 ---De methode op de vlakke plaat klopt sowieso niet.
Dit komt omdat de naald ingeklemd is tussen twee groefwanden. De sleepkracht op de naald is de VTF gedeeld door de sinus van de hoek van de groefwand met het horizontale vlak maal de wrijvingscoëfficiënt. Op de vlakke plaat is dat dus VTF maal de wrijvingsc. en bij een groefhoek van 45 graden is het 1,41 maal VTF maal de wrijvingsc.

--- Einde van citaat ---
Dank. Ik wist wel waarom, maar niet zo exact.

--- Citaat ---Afstellen op de scoop op gelijke vervorming bij harde modulaties links en rechts is dus de beste methode.

--- Einde van citaat ---
Dit zou ook kunnen met zo'n separate VU-meterbak (veelal PA/studioding) met groot meterbereik (de scoop is nauwkeuriger ja, maar die heb ik niet)?

--- Citaat ---VTA afstellen zou mogelijk nog winst kunnen brengen.

--- Einde van citaat ---
Als je ervan uitgaat dat het verticale aftastvlak van de naald teveel afwijkt t.o.v. die tijdens de snijhoek in het snijproces? Of is dat te ver gezocht?

 :)

Markus:
Heb je enkel de Baerwald-methode gebruikt of ook nog de Löfgren, Stevenson of Bauer bijvoorbeeld?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie